ختنه زنان (به عربی: ختان المرأة) عملی است که طی آن بخشی از آلت تناسلی زنانه به خصوص کلیتوریس و لبهای آن بریده میشود. این عمل که میل جنسی در زنان را تا حد بسیار بالایی نابود میکند، سابقا در میان اعراب بسیار متداول بوده است، اما امروزه نیز توسط گروههایی از اعراب، بخصوص در شمال آفریقا مرسوم است. این عمل موافقان و مخالفین خود را دارد. جوامع غربی صریحاً موضع خود را در این باره اعلام کردهاند و این عمل را غیرانسانی و قرون وسطایی میدانند. اما گروهی از اعراب مسلمان این کار را سنت پیغمبر اسلام میدانند و از آن دفاع میکنند
ناقصسازی جنسی زنان (ختنه زنان) عملی است که طی آن بخشی از آلت تناسلی زنانه به خصوص کلیتوریس و لبهای آن بریده میشود. این عمل که میل جنسی در زنان را تا حد بسیار بالایی نابود میکند، سابقا در میان اعراب بسیار متداول بوده است، اما امروزه نیز توسط گروههایی از اعراب، بخصوص در شمال آفریقا مرسوم است. ناقصسازی جنسی زنان نزد گروههای دفاع از حقوق بشر و حقوق زنان یکی از مصادیق خشونت علیه زنان تلقی میشود.
به گفته بنیاد جمعیت سازمان ملل این عمل حقوق اساسی زنان و دختران را نقض میکند و به سلامتی آنان صدمات جدی وارد میآورد. ۶ فوریه روز بینالمللی علیه ناقصسازی جنسی زنان نامگذاری شده است.
بر اساس آمار، در موارد متعددی این عمل که با دردی جانکاه همراه است، منجر به خونریزی، عفونت، ناباروری و حتی مرگ میشود.
|
ختنه زنان یک جنایت انسانی است !
|
این عمل موافقان و مخالفین خود را دارد. جوامع غربی صریحاً موضع خود را در این باره اعلام کردهاند و این عمل را غیرانسانی و قرون وسطایی میدانند. اما گروهی از اعراب مسلمان این کار را سنت پیغمبر اسلام میدانند و از آن دفاع میکنند.
به گفته مدیر بنیاد جمعیت سازمان ملل، تورایا احمد عبید، این بنیاد خواستار تعهد جدیتر دولتها برای سرمایهگذاری و اجرای برنامههایی جهت پیشگیری از این عمل است و تأیید میکند که بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ میلیون زن در سراسر جهان، ناقصسازی جنسی شدهاند و سه میلیون دختر هر ساله در معرض خطر آن قرار دارند.
ناقصسازی جنسی زنان در ایران
گزارشهایی از انجام این عمل در جنوب و غرب ایران وجود دارد.در جنوب ایران، نوزادان دختر در بندر کنگ در هرمزگان بعد از ۴۰ روزگی و برخی از دختران این شهر در سنین ۴ یا ۵ سالگی ختنه میشوند. این كار به خاطر ویژگیهای فرهنگی و سنتی این شهر كاملاً موجه و منطقی جلوه داده میشود و زنانی كه جرأت کنند از این كار انتقاد كنند سنت شكن و سركش خوانده میشوند. عمل ختنه در بندر کنگ «تیغ سنت و فرهنگ» خوانده میشود و با روشهای کاملاً غیربهداشتی توسط قابلههای محلی انجام میشود. گزارش شدهاست که در بندر جاسک نیز این عمل انجام میشود.
گفته میشود این سنت توسط مردان هرمزگان و از طریق سفر آنان به كشورهای دیگر همچون هند (كلكته) و سومالی وارد فرهنگ و سنتهای آنها شدهاست
ناقصسازی جنسی زنان در مصر
در کشور مصر با وجود اینکه دولت ختنه زنان را از سال ۱۹۹۷ غیرقانونی اعلام کرده است همچنان در نقاط مختلف این کار انجام میشود و قربانیانی نیز بر جای میگذارد. طبق گزارش یونیسف در سال ۲۰۰۳، این عمل بر روی ۹۷ درصد زنان متأهل مصری انجام گرفته است.
خاطرات گل صحرا
كتاب «گل صحرا» خاطرات واریس دیری زن آفریقایی است كه در كودكی ختنه شده است. دیری یک مدل بینالمللی معروف و در عین حال سخنگوی حقوق زنان در آفریقاست.
او که در ۱۲ سالگی از زندگی کوچنشینی در صحرا فرار کرده است، در این کتاب گزارش میدهد که این عمل وحشیانه معمولاً در شرایط كاملاً ابتدایی به وسیله قابله یا زنی دهاتی انجام شده و از هیچ داروی بیهوشی برای این كار استفاده نمیشود
راههای درمانی
هرچند درمانی برای آسیب دیدگان نیست، اخیرا روشهای جراحی پلاستیک برای مقداری بازسازی آسیبدیدگیها و بازگرداندن حساسیت جنسی به کار میرود. از آنجا که فقط چند سانتیمتر از کلیتوریس بیرون از بدن و در معرض بریده شدن است، میتوان از بخش داخلی کلیتوریس استفاده کرد و تا حدی زنان ختنه شده را درمان نمود. هرچند که حساسیت جنسی این بخش درونی کلیتوریس به اندازه بخش خارجی نیست. خود این درمان در صورتی که به دست افراد ناوارد انجام شود میتواند خطرناک هم باشد.
تاریخچه
در ادیان ابراهیمی ؛ در منابع اسلامی انجام ختنهٔ زنان برای نخستین بار به ساره زن ابراهیم نسبت داده شدهاست. تفصیل ماجرا از این قرار است که ساره به هاجر رشک میبرد و میخواست که یکی اندامش را ببرد. از خدای ترسید و سر انجام لختی از فرج او را برید تا هاجر را کمتر آرزوی مردان آید. از جمله توجیهاتی که برای ختنهٔ زنان آورده شدهاست این است که زن را شهوت ده برابر آنِ مرد بود. در تاریخ بلعمی حدیثی (به قول بلعمی مشهور) از محمد نقل شدهاست. با این مضمون که پیغمبر به زنی در مدینه که امعطیهاش میخواندند و زنان را ختنه میکرد گفت که امعطیه هنگامی که زنی را ختنه میکنی از اندام وی بسیار مبر تا روی او روشنتر باشد و نزد شوی دوستتر باشد. در سنن اسلامی آمدهاست که پس از بریده شدن فرج هاجر به دست ساره ختنه بر ساره هم واجب شد.
علل و چگونگی پیدایش و تداوم ختنه زنان
در ارتباط با این عمل مجرای تناسلی دختران دوخته میشود و تنها یك بخش كوچك از آن باز میماند برای خروج خون در هنگام قائدگی و ادرار ضمن آنكه قسمت بیرونی آلت تناسلی زن( چوچوله) نیز بریده میشود.در ارتباط با چگونگی پیدایش و تداوم این پدیده ناهنجار و علل بریدن وحشیانه یك عضو از بدن دختران دلائلی چند وجهی موجود است. از سنت ها گرفته تا روح خبیث كه از قدیم گفته شده است در این بخش از بدن دختران و زنان وجود دارد!
ریشه های مذهبی
بریدن این عضو بدن و ختنه زنان علیرغم اینكه صراحتا در قران گفته نشده اما در احادیث و نقل قولها اذعان شده است. به همین علت كه از احادیث برآمده است در كشورهائی مانند ایران، عربستان سعودی، تركیه مراكش و ... از سنن مذهبی محسوب نمیشود.ریشه های ختنه كردن زنان به تاریخ ماقبل اسلام و مسیح باز میگردد. در قسمتهای بعدی به این موضوع پرداخته می شود.این موضوع در میان یهودیان و مسیحیان نیز دیده میشود.
تاریخچه ختنه زنان:
در مورد چگونگی و تاریخچه پیدایش ختنه زنان نقل قول ها و اسناد متفاوتی موجود است. از جمله آنكه گفته میشود این موضوع اول بار در مصر و اتیوپی ظهور كرده است. گاها گفته شده است از زمان هرودت ختنه زنان وجود داشته است.
منبع دیگری میگوید كه 163 سال پیش از میلاد مسیح ختنه زنان پذیرفته و اعمال میشده است. نوشته ای مكتوب در موزه بریتانیا كه روی كاغذ مخصوص مصری كه از خمیر چوب ساخته میشده نوشته شده است.این كاغذ پاپیروس مصری نام دارد.
یك جغرافیا دان یونانی گزارش داده است كه در سفر به مصر 25 سال قبل از میلاد مسیح ختنه زنان را مشاهده كرده است و دیده است كه دختران پیش از ازدواج ختنه میشوند.این مورد هم در مورد رومی ها و هم عرب ها نیز گزارش شده است.در بخشی از فرهنگ های ملل مختلف ختنه زنان تقسیم بندی میشده است.بعنوان مثال برده ها بسیار رادیكال تر ختنه میشده اند تا نتوانند بار دار شوند. بدین ترتیب زن برده قیمت بالاتری داشته است.كمبود مواد غذائی در نقاطی از آسیا و آفریقا باعث میشده است كه ختنه زنان بمراتب بیشتر و رادیكال تر انجام گیرد تا از تكثیر جمعیت جلوگیری شود.از دلائل دیگر مردسالاری بوده است كه در نتیجه ختنه زنان مردان لذت بیشتری میبرده اند.این عمل در مورد زنان بیوه نیز انجام میشده است تا نتواند مجددا ازدواج كند.گفته میشود از دلائل دیگر اعتقادات و باورهای فراعین مصر بوده است مبنی بر اینكه خدایان بی سكسوال بوده اند. آنان عقیده داشته اند كه روح مرد در این بخش آلت تناسلی زنان و روح زن در بخش پوستی آلت مردانه كه بریده میشود نهفته است.
• ختنه زنان چه عوارض و خطراتى را به دنبال دارد؟
1- درد، خونریزی، شوك، ( این عمل بدون بیهوشی عمومی یا موضعی انجام میگرفته است)
2- نگاه داشتن ادرار به دلیل درد
3- صدمات ارگانی بعلت بی تجربگی جراح تجربی
4- عفونت مكرر
5- درد زیاد بهنگام پریود ماهانه، عفونت دستگاه تناسلی و تخمك ها،عفونت در دستگاه ادرار و كلیه ها
6- ریسك های متنوع در هنگام زایمان ناشی از عفونت و خونریزی و....
7- درگیرى ها و بیمارى هاى روانى حاصل از این امر
8- ایجاد جوش گاه (اسكار) در قسمت بریدگى ها با طول و گستردگى زیاد
9- مشكلات نازایى، خطرات و مشكلات ناشى از حاملگى و به خصوص زمان زایمان
این عمل از طریق روش هاى مختلفى انجام مى شود. با توجه به نوع انجام این عمل شدت عوارض متفاوت است. وحشیانه ترین روش در كشور هاى سومالى، سودان و همچنین اتیوپى به كار مى رود.
• ختنه دختران با چه اهدافى در كشور هاى مزبور انجام مى شود؟
1-قوانین و احادیث مذهبی
2- زنانی كه ختنه نشده اند، تمایلات افراطی در مطالبه سكس دارند. ( از طریق بریدن این قسمت از آلت تناسلی زن، او احساس كمتری پیدا میكند و مردان در انتخاب زمان سكس مختار میشوند)
3- زنان ختنه نشده پاكیزه نیستند.
4- ختنه شده ها باكره میمانند و افتخار فامیل كه پیش از ازدواج سكس نداشته اند، می مانند.
5- بریدن این بخش، زن را بهنگام زایمان حمایت میكند.(درصورتی كه به تجربه و با اتكا به دانش پزشكی مشكلات و ریسك های بریدن مجدد این بخش بسیار بزرگتر و تهدیدی برای زایمان طبیعی و بی خطر میباشد.
6- روح خبیث در این بخش از آلت تناسلی زن نهفته است و میبایستی آنرا از میان برداشت و این عمل به تولد بچه یاری میرساند.
7- زنان ختنه نشده كرم هائی دارند كه توسط سوراخ باز آلت تناسلی میتواند به داخل بدن زن نفوذ كنند.
8- این عضو زن در هنگام ارتباط جنسی به آلت تناسلی مرد ضربه میزند و میتواند مرد را خواجه كند.
9- گفته میشود كه بریدن این بخش از بدن زن، او را در دوباره زائی حمایت میكند.
10- این اقدام باعث میشود كه قیمت عروس بالا برود ضمن اینكه باكره بودن وی باعث افتخار خانواده اوست.
11- زنانی كه ختنه نشده اند میتوانند اینطور محاسبه كنند كه بچه هایشان در جامعه مقبولیت نخواهند داشت.
12-براساس ادعاى مسلمانان آفریقایى طبق دستور اسلام
13- مفید بودن از لحاظ بهداشتى
14- نگهدارى از باكرگى دختران جوان تا زمان ازدواج
15- كنترل تمایلات جنسى دختران تا قبل از ازدواج براساس سنت قدیمى آفریقایى _ آسیایى
16- اطمینان دادن به شوهر آینده از جنبه پاك بودن دختر
17- زیباگرایى و بهداشتى بودن بدن دختر
18- پیدا كردن روح پاك
آمار ها چه می گویند :
طبق آخرین آمارگیرى سازمان جهانى بهداشت تقریباً بیش از صد و شصت میلیون نفر از زنان (اعم از كودك، نوجوان و جوان) در بیش از سى كشور آفریقایى و آسیایى ختنه شده اند.
به جرات مى توان گفت روزانه تعداد زیادى از دختربچه هاى بى گناه بین سنین ۴ تا ۱۰ ساله در كشور هاى ذكر شده ختنه مى شوند. در آفریقا این سنت قدیمى توسط افراد مسن و مذهبى در روستا ها یا نقاط دورافتاده از شهر ها انجام مى گیرد.
طبق گزارش ها گاهى توسط پرستاران، ماما ها و حتى پزشكان با مخارج بالاتر و بهداشتى تر به طور غیرقانونى انجام مى شود. چندین مورد در كلینیك هاى خصوصى در كشور انگلستان توسط پزشكان سودانى و سومالیایى گزارش شده كه تحت تعقیب پلیس هستند.
بیش از ۷۹ درصد دختران در كشور هاى آفریقایى و ۱۲ درصد در كشور هاى آسیایى قربانى این مسئله مى شوند. این در حالى است كه در تعدادى از كشور ها نظیر سودان و سومالى بیش از ۹۸ درصد است.طبق آخرین آمار در گامبیا به ۸۹ درصد رسیده است. این عمل در ۹۱ درصد موارد بر روى دختران سنین ۴ تا ۱۰ ساله انجام مى گیرد.
در بین یهودیان و مسیحیان این عمل نادر است ، به طورى كه در دو قبیله در كشور اتیوپى و دو قبیله در كشور نیجریه به سازمان جهانى بهداشت گزارش شده است كه در یك قبیله نیجریه اى ختنه زنان قبل از ازدواج انجام مى شود و در قبیله دیگر در همین كشور ختنه به پس از زایمان اول موكول مى شود.
قابل ذكر است تحقیقات گسترده و جامعى توسط محققین و متخصصین اطفال، زنان و زایمان، روان شناسان به خصوص استادان ادیان مختلف (اعم از مسیحى، یهودى و مسلمان) پیرامون مسئله ختنه زنان از طرف سازمان جهانى بهداشت صورت گرفته است. طبق این بررسى ها در هیچ یك از آ یات قرآن و قسمت هاى مختلف كتاب انجیل و یا سایر كتاب هاى آسمانى ختنه زنان توصیه نشده است. هر كسى كه دستور اسلام را منبع انجام این عمل وحشیانه قرار مى دهد با عدم اطلاع از دستورات مذهبى، عوام فریبى و یا عقاید شخصى و سنت عقب افتاده آنها مرتبط است. سازمان جهانى بهداشت سنتى بودن قضیه را تنها دلیل این عمل ذكر مى كند و آگاهى كامل از غیرمذهبى بودن انجام این عمل را به تمام كشور هاى عضو سازمان ملل ابراز داشته است.
Female Genital Mutilation
Female genital mutilation comprises all procedures involving partial
or total removal of the external female genitalia or other injury to the
female genital organs for non-medical reasons. It has no health
benefits and harms girls and women in many ways.
It involves removing and damaging healthy and normal female
genital tissue, and hence interferes with the natural function of girls'
and women's bodies. The practice causes severe pain and has several
immediate and long-term health consequences, including difficulties in
childbirth also causing dangers to the child.
لینک های مرتبط در مورد ختنه دختران و زنان
شکستن سکوت اولین قدم برای مبارزه با ختنه زنان
سالانه سه میلیون دختر آفریقایی ختنه می شوند